Ostkaka är en riktig klassiker

god ostkakaVisste du att ostkakan, som du kanske förknippar med att ha ätit på släktfester, sommarstugor och caféer genom ditt liv, i själva verket har rötter som går tillbaka mer än 2 000 år i tiden?
Den ursprungliga ostkakan tros ha uppfunnits redan av de gamla grekerna, eftersom den grekiska fysikern Aegimus skrev en bok om konsten att laga ostkakor. De äldsta bevarade recepten återfinns däremot i den romerske senatorn och historikern Cato den Äldres bok ”De Agri Cultura” och har daterats till kring år 160 f.Kr. En mer modern version av ostkakan hittas i den engelska kokboken ”Forme de Cury” från 1390, och därför tror vissa att dagens ostkaka från början är en engelsk uppfinning. Den sortens amerikanska cream cheese som ofta används idag uppfanns 1872. Kort sagt är en ostkaka inte bara god, den är också mycket anrik. En riktig klassiker, helt enkelt.

Ostkaka eller cheese cake.

Ostkakan är en av världens mest populära efterrätter och finns i många olika varianter. Den som kanske känns mest bekant i Sverige är den amerikanska ostkakan, där botten är gjord av kaksmulor och hela kakan inte gräddas i ugnen, men ostkakor finns över hela världen, från Sydafrika till Japan, och recepten varierar vilt.

Intressant nog skiljer sig just den svenska ostkakan mycket från andra ostkakor och traditionellt gör man skillnad genom att referera till andra kakor under den engelska termen cheese cake. I en svensk ostkaka tillsätter man ostlöpe till mjölk för att den ska ysta sig, vilket ger kakan en speciell konsistens som är svår att återskapa med andra medel. Kakan smaksätts sedan med socker, sötmandel och bittermandel. En svensk ostkaka gräddas i ugn och serveras varm, antingen med sylt och vispgrädde eller glass.